Vanliga frågor

 

Hur lång tid tar det att lära sig att spela?
- Det är som att säga, hur långt är ett snöre?
Varje individ är olika och har inte samma förutättningar som en annan. Men en stark önskan och motivation att spela, tillsammans med en vilja och disciplin att öva något regelbundet gör att att muskelminnet lär sig komma ihåg fingrarnas ackordmönster och komphandens rörelser och fingerspel.


Hur gammal bör man vara för att börja?
- Det har inte så mycket med ålder att göra, utan mer med lfinger- och handstyrka kring strängar och hals/greppbräda. Dessutom en motivation att vilja öva, ha tålamod och ha målet i sikte att kunna spela gitarr.
Det finns gitarrer i olika storlekar så det är bra att prova sig fram för att hitta ett instrument som passar en själv. 
- Är man väldigt ung så har inte händer, fingrar och styrka hunnit utvecklats som hos en vuxen. Så det är viktigt att man hittar ett instrument som passar ens egna fysiska förutsättningar så man inte ledsnar för att det är för jobbigt att spela.


Får jag lära mig spela till mina favoritlåtar?
- Ja kom gärna med förslag på låtar/sånger du gillar som du skulle vilja kunna spela till. Massor av låtar innehåller 3-5 ackord som du lär dig fort tillsammans med olika rytmikövningar sk. komp som gör att du får det att låta på "riktigt". Sjunger du dessutom till ditt gitarrspel eller låter någon annan sjunga så blir det en dimension ytterligare i spelandet.


Är jag för gammal för att lära mig?
- Motivation och tålamod samt villigheten att öva är samma förutsättningar för ung som gammal. Jag ger dig verktygen för hur du ska göra, sedan är det upp till dig med hjälp av träning hemma som avgör dina framsteg.


Vad ska jag välja för gitarrstorlek?
- Din fysik avgör ofta vad som som passar för dig i gitarrväg.
Det finns bland annat 1/2, 3/4 och 1/1 fullstorlekar på gitarr, och större dessutom. Du bör prova dig fram för att hitta ett instrument som passar dig.


Vad ska jag tänka på när jag ska köpa en gitarr?
- Att den inte är hårdtryckt (för stort avstånd mellan strängar och greppbräda).
- I första hand ska det kännas bra när man håller i den så att hand och fingrar når runt ordentligt för att ta ackord.
* Jag hjälper gärna till med tips och råd om så önskas inför val av gitarr.


Hur lång är en gitarrlektion?
- 30 minuter är den vanligaste tiden för en lektion. Då hinns det med övningar , genomspelning av låtars ackord och rytmik och inlärandet av nya moment.
- Sedan väljer en del att boka dubbellektioner eller Intensivkurser över en helg där man komprimerar fyra dubbelektioner över en Lördag och Söndag, som att ta intensiva körlektioner för ett fordon.
Viker man två helger för detta så kommer man en bra bit på väg i gitarrspelandet.
Det går även att boka 90-minuterslektionerslektioner för snabbare och effektivt resultat.
Alla lektioner innhåller teori och praktik.


Om jag vill lära mig att spela gitarr så snabbt som möjligt, vad kan jag då göra?
- Jag tillhandahåller en intensivkurs under en helg med fyra dubbelektioner fördelat på två dagar, där du lär dig ackordsanalys, rytmik, dur- och mollskala. stretch- och styrkeövningar, hitta på gitarrens strängar och band, tips och knep som gör gitarrspelandet lättare...och mycket mer.
Hela tiden med fokus på de låtar/sånger du du vill lära dig att spela till.


Hur ofta och hur mycket bör jag öva hemma för att få bra resultat?
- Det beror nog på vad du vill uppnå, och hur snabbt.
Allt ifrån fem minuter om dagen med gitarrspel för att hålla igång fingrarna till att öva flera timmar om dagen för att bli snabb genom skalövningar med mera gör förstås skillnad.


Jag är stel om fingrar och händer samt inte speciellt stark i fingrarna, finns det något man kan göra åt detta?
- Jag ser till att alla mina elever för med sig stretch- och styrkeövningar med sig redan första lektionen för att komma tillrätta med det. Ergonomin, hur man håller gitarr och spelar har en stor betydelse, vilket jag också hjälper till med.


Är det skillnad med att spela på en akustisk nylon-, stålsträngad gitarr och en elgitarr?
- I princip spelar man på samma sätt, man kan i alla fall göra det.
En del elgitarrer är smalare i halsen mot en akustisk gitarr, så det kan vara lite tätare att hålla för fingrarna. Nylonsträngarna på en akustisk gitarr kan också kännas snällare mot fingrar och det är vanligt att elgitarrens strängar kan vara lite tunnare, vilket kanske kan kännas lite hårdare för fingrarna i början.


Kan jag öva upp mitt gehör så jag kan stämma med hjälp av mina öron?
- Det går att träna upp gehöret och minnas hur toner och ackord låter.
En del övningar hjälper till med detta. 
* Gehör - lyssna och härma.


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)